Saturday, December 11, 2010

lucrin dan kesan sampingan

alhamdulillah ummi selamat menempuhi episod yg sangat mencabar sepanjang dalam hormon treatment, lucrin. ada org panggil zoladex. ada few names la. semuanya mempunyai fungsi yg sama iaitu utk memberhentikan period seseorang dgn men'simulate' seolah2 sudah menopous/putus haid. tapi jgn risau, hanya utk sementara waktu sahaja. bila hormon yang disuntik dlm bdn dah habis, period akan datang seperti sedia kala inshaallah...

suntikan ni ada yg utk tempoh sebulan. dan ada yg utk tempoh 3 bulan. masa ummi amik tu ummi ada buat research dulu. tapi dlm keadaan ummi yg ada endometriosis stage 4, mmg tak boleh mengelak dari treatment ni. dah amik 3rd opinion suma so mmg kena proceed. cuma ummi tak pasti nak amik yg one monthly(3.75mg) atau 3 monthly(11.25mg).actually i did asked is there any differences between those 2 - so far all gynaes yg ummi tanya masa tu semua kata takde beza. so ok fine since ummi sangat takut jarum maka ummi pun amik la 3 monthly hahaha..

ok sebenarnya gynae2 di atas tidak sepenuhnya betul. MEMANG ADA BEZA antara kedua2 suntikan tuh.kenapa?apparently patient who takes one monthly will get their menses at least 2 months after their last jab. unlike who take the 3 monthly, you have to wait for more than 6 months to get back their menses!6 months though the hormon should only lasts for 3 months in your body. this is based on ummi's reading in the forums la..ramai yang ambil lucrin/zoladex ni dan rata2 amik yg sebulan punya mmg cpt je dapat menses balik...and also my own experience..

so thats what happen to ummi...my final 3monthly jab was on july 2010 and i havent get back my menses till this very moment.sad huh

ok sekarang ummi nak kongsi side effects lucrin yang ummi alami sepanjang dekat 8 bulan ni,

1. panas badan - kalau pagi2 lepas mandi tu belum sempat pakai baju lagi dah berpeluh. malam2 wp tidur bawah kipas dan aircond, ummi tetap tidur luar selimut huhu.kalau tengah masak kat dapur toksah cakapla mmg bermandikan peluh.walid pun sporting siap belikan ummi kipas kecik utk ummi kat dapur ...thanks walid *love*

2. kekeringan vagina - bukan saje jimat duit takyah beli pad, pantiliner pun ummi takpakai.mmg clear, kering....sob2.masa bersama lagi terasa sakitnya... T_T

3. mood swing - like allll the time. kadang2 rasa nak nangis tiba2. rasa nervous tiba2. asik nak marah sob2

4. kulit kering - sikit je la.alhamdulillah ummi nye kulit behave tak bagi masalah sgt huhu

5. pelupa - ummi rasa la sebab ummi ada bbrp momen short term memory loss time ni hwa3

lima tu je kot. dua yg pertama kat atas tu mmg sangat obvious dan sangat mengganggu kualiti hidup.tapi ummi kena sabar.walid pun sgt sabar dgn ummi..... *love*

jangan konfius tau.masa tempoh lucrin ni kita akan still ovulate dan get pregnant TAPIIIII seboleh2nya elakkan dari termengandung. sebab mengikut research, bayi yg terhasil semasa hormon treatment ni akan berkemungkinan utk mengalami autistic atau penyakit2 congenital yg lain...jadi kena byk berjaga2 ok...

one step at a time... ;)



7 comments:

  1. Dear umi... sy scha from sepang... sy da operate endometriosis end of january 2012.. then cucuk lucrin 2 shots for 3 months n 3 months.. last cucuk bln 4.. spatutnya habis n start period bln 7. Tp till now i x period... da 5 bln lewat.... so mknenyer da hampir setahun i x period... i br kawin... nk sgt baby.. risau la...

    ReplyDelete
  2. Dear ayu...fadh pon experienced sekarang...jab bulan 4 sampai 9..tapi smpai skrg x period2 lg..doc ckp,..it takes about 6 mths actually nak regular blk..so i hv to wait another 3 mths.u operate dgn doc mane?better u check blk ye...tk care dear

    ReplyDelete
  3. Sy baru operated.. Bln 11... Tp sy inject setiap bln sekali... So bln 11 dan 12 dh inject... Skg awal bln 1 2013 ni the 3rd time... Bdn mmg pns bahang n berpeluh... Yg risau skg ni mcm mual2 nk muntah, asyik pening shj.Bdn x larat.. Sbb sblm ni mmg gugur sblm operated tu... Blh ke preggy time amik lucrin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam saya pun mengidap cyst edometrosis kiri n kanan ovari..selepas operate ambek enjection lucrin 3bln.br bln lps habis dan sekarang sy hamil alhamdulillah allah memakburkan hajat sy..sy juga mangamalkan mandian garam as syiffa sebagai penawarnya..garam nih jg mengembalikan tenaga yang hilang..alhamdulillah kita kena ikhtiar jg mcm2 cara,allah maha berkuasa diatas segalanya..

      Delete
  4. sekiranya puan ingin mencuba garam mandian as syiffa'blh la sms sy 012-3954158 watsupp 018-5744257..saya mengamalkan nya sudah hampir 6btl..alhamdulillah dia juga utk rezeki dan kasih syg rmh tgga..

    ReplyDelete
  5. hi all.. just nk update.. right after married wlupn still x period, i pregnant.. and now i already got my baby boy usia 2 bulan lebih..alhamdulillah syukur sgt wlupn lgsung xpnah dtg period selepas drpd inject lucrin depot :) now period da normal smula... and perasaan takut akan kehadiran endometriosis tu datang balik :(

    ReplyDelete
  6. hai sy baru je lepas operate dalam bln 4 2014..saya dh berkahwin. mase nk kluar wad tu doc da ckp bln 5 sy period bulan 6 sy xperiod tp bln 7 saya kena follow up injet lucrin 3 bulan. sekarang nie badan saya rase panas sebab sy xperiod lg..suami saya pulak katanaya dah lama bil ai trtunggak..jd saya tkot nk bersama ngn suami..bkn ape tkot sakit..dh 2 tahun kawin xda anak lg spi mak mertua ckp sy mandul menagis sy dgr spi tak trkata bile die ckp mcm tu.

    ReplyDelete

for better and for worse...

Daisypath Anniversary tickers