Saturday, February 26, 2011

post-op results

alhamdulillah prof buat laparoskopi seperti yg kami minta dan syukur segala2nya berjalan lancar.. :)

prof datang visit ummi kat bilik bersama bbrp keping gambar...

jadi kat sini ummi ringkaskan keputusan laparoskopi tersebut,

1. banyak adhesion/perlekatan kat organ dalaman ummi.jadi sebelum apa2, prof kena remove adhesion tu(guna laser) utk tengok the whole picture

2. bila dah remove lekatan2 td, prof jumpa cyst sebesar bola pingpong kat belakang rahim!mcm gambar kat bawah ni (kaler itam2 tu)


kalau tak silap prof kata cyst ni tak dibuang masa operation sblm ni sbb tersorok di sebalik lekatan2...jadi prof dah remove alhamdulillah...mengikut pemerhatian prof,takde cyst lain.tu je :)







3. konfirm tiub kiri ummi rosak,


haa nampak tak yang mcm tiub tp nak hancur tu?itula rupa tiub yg dah rosak.sob2.prof kata hydrosalpinx tu takda dalam gmbr ni.kat belakang lg br nampak.jadi inilah tiub yg dikorbankan/clamp.hmm

4. tiub kanan CANTIK.that was the exact word from prof.sebelum ni kan tersumbat kan?alhamdulillah bila prof inject dye,elok je dia flow keluar meaning no blockage!yay!


nampak kan beza gambar ni dgn gmbr sebelum ni?beza kan?ummi pun cam amazed T_T

5. persoalannya,boleh ke ummi conceive naturally?prof kata hujung tiub kanan tu macam 'tak jumpa' ovari maknanya nnt susah nak tangkap telur.jadi prof dah buang semua lekatan dan dah insert 1liter sort of liquid utk bg all the organs floating and heal without lekat to each other.the liquid will be out of my body within 2wks via urine :)

overall,good job prof!!i felt much better emotionally.can't wait for my menses so that we can ttc naturally inshaallah:)

now menses, comeback fast!i need u now!!

Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

  1. salam, seksa kan nak tunggu 2minggu tu sbb kena tidur 45degree..akak buat myomectomy slps 2kali ectopic & skali ivf gagal... apapun, tq sbb share experience & pics...

    ReplyDelete
  2. syukur dengan nikmat zuriat..
    yang penting jangan mengalah dan terus berusaha sehingga berjaya.

    saya juga turut berkongsi psl tiub fallopio tersumbat ni.

    Tiub Fallopio Tersumbat? Jangan Risau, Anda Masih Boleh Hamil. | Diari Mama

    ReplyDelete

for better and for worse...

Daisypath Anniversary tickers