Friday, February 11, 2011

tentang hydrosalpinx

mungkin tak ramai yang pernah dengar tentang hydrosalpinx ni.ummi pun sebelum ni tak pernah ambil tau pun..

kalau ikut layman term, hydrosalpinx ni adalah tiub yang bengkak dan mengandungi cecair.cecair boleh jadi samada air ataupun nanah..kat bawah ni ummi senaraikan apa yg ummi faham tentang hydrosalpinx mengikut pembacaan dan juga info dari doktor ummi :) ...

1. ia adalah sebahagian dari PID ie pelvic inflammatory disease.how it happens?kalau ikut kes ummi,berkemungkinan besar disebabkan parut daripada surgery sebelum ni

2. bila tiub tu ada scar, maka sebagai organ yang hidup dan 'bernafas' maka air atau nanah tu adalah salah satu 'produk' drpd proses utk parut itu hidup.macam kalau kita luka/melecet kadang2 luka tu akan berair utk ia sembuh

3. dalam ertikata lain, tiub ini sudah rosak sebab dah berparut/damaged.tiub yang sihat akan ada fimbria2 halus di dindingnya utk menolak embrio turun ke rahim dan melekat di uterus.bila persenyawaan berlaku di tiub yg rosak/fimbria sudah tiada, ektopik(ngandung luar rahim) akan berlaku

4. utk pesakit yg ingin mengandung dan mempunyai kes hydrosalpinx, doktor akan sarankan supaya tiub yg berkaitan di clamp terlebih dahulu.mengapa?kerana cecair di dlm itu berkemungkinan toksik dan akan mengganggu embrio menempel di uterus ie blh gugur atau tidak menempel lansung..kalau ivf,blh mengurangkan %success rate

5. bila sebelah tiub ada hydrosalpinx, kemungkinan utk tiub yg lagi satu utk rosak juga adalah tinggi.rosak dlm ertikata bengkak atau tersumbat.kalau tidak di clamp,ia boleh berjangkit ke tiub sebelah.jadi,cpt sebelum dua2 bengkak, ok? :)

apa2 pun, one step at a time dan sentiasa bertanya pada yang pakar.tak salah untuk masuk forum dsbg tapi seeloknya pergi dapatkan nasihat yg lebih arif, inshaallah :)

- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment

for better and for worse...

Daisypath Anniversary tickers