Sunday, February 12, 2017

Our 2nd IVF baby

Assalamualaikum :) 
Alhamdulillah ummi dah selamat melahirkan putera kami yang kedua, pada 3 Feb 2017 jam 10.10pagi. Delivery normal without any pain management! Syukur Allah mudahkan!

Berat baby 3.13kg, lahir pada 39w4d. Abang dia dulu masa 38wks.

EDD sepatutnya 6 Feb. Tapi bila pergi checkup 2 Feb, baby belum engaged lagi. Gynae kata sbb ni baby ivf ie precious pregnancy, jadi dia tak bg over 40wks. So dia plan untuk induce ummi on the edd itself.

Ummi dgr induce tu mcm saspen sbb orang kata lagi sakit dari naturally induced labor. So balik dari checkup tu gi OU berjalanlah kami suami isteri dari old wing ke new wing, setiap level. Fuh. Balik tu dinner kat wangsa walk jalan lagi. Total berjalan hari itu saja ada lebih 5km (ikut apps kat fon ni kata lah).

Esok pagi tu start tak selesa. 0345hrs terjaga dan tak leh tidur dah. Kul 5am ummi start rasa dah. So mula time kan contractions. Ada dlm 10-15mins gap. Ok masanya sudah tiba!! :) 

Walid bangun subuh, terus bgtau kena g hosp ni i think the baby's ready. So walid terus siapkan si abang utk hntr ke skool, lepastu ummi pulak bersiap sambil selang2 layan contractions. Dalam toilet kena bila dtg contraction, ummi berdiri berpaut kat sinki. Ada dlm 2-3x jgk.

Pendek cerita, sampai hosp jam 9.15am, bidan cek bukaan dah 7cm!! Woooot! Alhamdulillah labor is near. Tak sampai sejam dalam labor room, lahirlah baby kami yg ke-2. Allah mudahkan sangat kali ni. Cuma fasa teran tu agak mencabar berbanding si abang dulu... 

Sebelum discaj gynae ummi berseloroh, lepas ni kasi twin girls terus lah, pastu saya czer je settleeee. Moga ada yek rezeki kami utk ivf seterusnya, perhaps in 2yrs time, once dah wean off bfeed this baby, inshaallah :)

This blog is the beginning of my journey to motherhood. Hoping for more ivf successes among my blogfriends and readers. Gonna drop by here every now and then. Inshaallah 

3 comments:

  1. tahniah ummi..saya dulu ms wat ivf kt hukm dgn prof zainul, follow blog awak.alhamdulillah sy dpt ank kembar perempuan..terima kasih sangat2..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum,

    nak tanya. Prof Zainol buat tak kaedah IVF/ICSI freeze all transfer later? Macam yg Dr Adillah PHKL selalu buat tu.

    ReplyDelete

for better and for worse...

Daisypath Anniversary tickers